De ondernemer en zijn/haar (toekomstige) nalatenschap.

Wat als je als morgen niet meer kan beleven en in het harnas sterft of wilsonbekwaam wordt? 

Geen vrolijk, maar wel een ontzettend belangrijk onderwerp om voor te bereiden. Denk je: “Ik weet wat ik niet wil" of “dat gebeurt niet, ik ben nog jong en vitaal"? Het is verstandig om hier niet alleen over na te denken maar ook om het goed te regelen voor diegenen die achterblijven. Ook als je weet wat je niet wilt. Jij wilt toch ook dat je dierbare nabestaanden goed verzorgd achterblijven?  

In Nederland zijn er veel ondernemingen en komen er jaarlijks veel ondernemingen bij. Wat er met het bedrijf gebeurt na je overlijden, heb je zelf in de hand. Hoe je het kunt regelen hangt wel af van de gekozen bedrijfsvorm. Regel het goed, dit geeft duidelijkheid voor als het moment daar is. 

De ondernemer overlijdt; De onderneming niet!

Een triest voorbeeld uit de praktijk: 

Bob (45) heeft een eenmanszaak in de bouw en is getrouwd met Sara (42). Samen hebben ze 2 kinderen (11 & 9). Bob is altijd een bezige bij. Is hij niet aan het werk dan is hij de actieve papa. Wat onmogelijk werd geacht gebeurt, Bob komt plotseling te overlijden. Sara moet nu niet alleen de nalatenschap privé regelen maar ook zakelijk. Bob heeft immers allemaal zakelijke verplichtingen. 

Tijdens het gesprek, wat ik met Sara heb, blijkt dat Bob alles zelf regelde. Sara heeft eigenlijk geen idee wat er allemaal speelt in het bedrijf van Bob. Sara wordt overspoeld met vragen.  

Hoe nu verder met het bedrijf?  

Komen er nog wel voldoende inkomsten binnen voor het gezin?  

Zijn er schulden?  

Kunnen deze wel betaald worden?  

Wie zijn de erfgenamen en wat moeten (de erfgenamen) met de onderneming? 

Na het overlijden van Bob is de onderneming direct in handen van Sara en de kinderen. De zaak met alle schulden, openstaande facturen en apparaten vormen samen Bobs privé-eigendommen en privékapitaal, Bobs nalatenschap. 

In feite kon het werk, waar Bob goed in was, alleen door hem uitgevoerd worden. Sara kan weinig met de lopende werkzaamheden. Toch is zij verplicht om als zaakwaarnemer op te treden voor Bobs bedrijf. Zij moet onder andere voldoen aan de verplichtingen om bij de belastingdienst aangifte van de omzetbelasting te doen.  

Gelukkig heeft Sara mijn hulp ingeschakeld en help ik haar met de afwikkeling van de nalatenschap. Natuurlijk heeft Sara veel verdriet om het verlies van Bob. Ze is onverwachts alleenstaande moeder geworden met 2 jong opgroeiende kinderen. Sara heeft nu zoveel ballen in de lucht te houden. De onzekerheden, verdriet van Sara en de kinderen om het verlies van Bob met daarnaast alle andere praktische, juridische en fiscale aspecten die komen kijken bij een afwikkeling van de nalatenschap. Dit had voorkomen kunnen worden als Bob en ook Sara het eerder goed geregeld hadden. Dan waren de vragen en onzekerheden niet geweest. Dan was er meer ruimte voor de belangrijke zaken zoals het begeleiden van de kinderen met rouw. 

Ben je ondernemer en weet je niet wat je allemaal ter voorbereiding voor het laatste hoofdstuk van je bestaan kunt doen? Zullen we samen het gesprek eens aangaan? Dan nemen we de simulatie van het einde van jouw onderneming eens door. Dit geeft rust en zekerheid in een periode van rouw.