Onlangs een superleuk intakegesprek gevoerd met Arianne (50) en Johan (53). Ze zijn na 25 jaar huwelijk nog steeds stapelgek op elkaar. Echte levensgenieters, regelmatig op vakantie, uit eten en met hun 2 volwassen kinderen, Tom (22) en Jennifer (20) regelmatig nog op pad.
Ze willen het voor hun kinderen goed overzichtelijk achterlaten. Zoals Arianne vertelde: “Het leven is te mooi om er niet van te genieten, het geeft mij rust als de kinderen een rouwperiode kunnen hebben zonder gestress van alle zaken die op ze afkomen".
Na een tijdje met elkaar gesproken te hebben stelde ik ze onder andere de vraag:
Aan wie vertrouwt u uw zaken toe als u niet meer in de gelegenheid of in staat bent door bijvoorbeeld een ziekte of een ongeluk om uw eigen wil te bepalen?
Beiden keken elkaar vol liefde aan en gaven gelijktijdig hetzelfde antwoord. Als u deze vraag ook weet te beantwoorden, dan kunt u dit vastleggen in een levenstestament. U kunt dan iemand aanwijzen in wie u het volste vertrouwen heeft om uw belangen te behartigen. Zo houdt u zelf de regie en worden de zaken volgens uw wensen geregeld.
Wie geeft u het vertrouwen?
Wie u benoemd als vertrouwenspersoon is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. U kunt bijvoorbeeld uw partner of kinderen aanwijzen, dit hoeft niet. U bepaalt zelf wie u als vertrouwenspersoon aanwijst. Zolang uw belangen worden behartigd door iemand in wie u het volste vertrouwen heeft. Vind u het lastig om één persoon te benoemen? De taken kunnen ook verdeeld worden over meerdere personen.
Voor Arianne en Johan was het duidelijk ze wilden elkaar benoemen en hun 2 kinderen als toezichthouders. Partners kunnen ook tegelijk wilsonbekwaam worden en het geeft hun een goed gevoel als de kinderen weten hoe het zit. Misverstanden ontstaan snel.
Welke taken heeft de vertrouwenspersoon?
Voor Johan is het heel belangrijk dat zijn parkietje goed verzorgd wordt en bij hem zo lang mogelijk in de buurt kan zijn. Johan gaat helemaal stralen en verteld honderd uit over zijn parkietje. Voor Arianne was het een lastig om deze vraag gelijk te beantwoorden. Ze vertrouwt de verzorging zoals zij het altijd doet meer toe aan haar dochter Jennifer dan haar aan zoon Tom, maar Tom is weer super in financiën dus zijn taak is eigenlijk ook al snel ingevuld. Al vragende en pratende komen we op een mooie lijst van wensen.
U kunt helemaal zelf bepalen welke taken en wensen in het levenstestament komen te staan. U kunt denken aan medische handelingen, financiën of praktische zaken zoals het wijzigen of laten verwijderen van profielen op sociale netwerk.
Wilt u graag meer weten over wat een levenstestament voor u kan betekenen?
Ik bespreek graag met u welke voordelen het heeft voor u, als u het allemaal goed geregeld heeft.