Zeg jij binnenkort JA? 

Superleuk! Wellicht zijn jullie al druk met de voorbereiding voor jullie mooie dag. Er mag ontzettend veel geregeld worden: denk bijvoorbeeld aan de taart, de ringen, de locatie enzovoorts. Genoeg keuzes om te maken en er is van alles mogelijk.  

Welke keuze maken jullie betreft het huwelijk? Zorg dat jullie het nu goed regelen en weten hoe het zit! 

Vroeger trouwde je standaard in algehele gemeenschap van goederen. Sinds 2018 moet je hiervoor huwelijkse voorwaarden opmaken. Regel je niets dan bestaat er slechts beperkte gemeenschap.  

Snap je het nog? Bij een huwelijk ná 2018 zonder huwelijkse voorwaarden ontstaat er een beperkte gemeenschap van goederen. Buiten deze beperkte gemeenschap blijven alle goederen die een echtgenoot voor het huwelijk privé had en schenkingen en/of erfenissen die tijdens het huwelijk door één van de echtgenoten wordt verkregen. 

Er ontstaan 3 vermogens. Het privévermogen van de ene, het privévermogen van de ander en het gezamenlijk vermogen. Door het nieuwe wettelijke systeem van beperkte gemeenschap van goederen kan het behoorlijk ingewikkeld zijn als een relatie eindigt. Helaas komt elke relatie ten einde.  

Om goed te weten hoe het zit op het einde van de relatie is het zeer raadzaam om vanaf het begin van het huwelijk goed vast te leggen wat van wie is en tijdens het huwelijk nauwkeurig de administratie bijhouden. Wil je de ouderlijke boedelverdeling, ieder voor de helft de totale vermogen en/of schulden? Dan moet dit vastgelegd worden met huwelijkse voorwaarden. 

Denk je ‘help ik ga binnenkort trouwen’ en wil hier meer over weten. Neem contact met mij op. Dan kijken we samen naar jullie situatie.