Voogdij regelen

Zodra uw baby wordt geboren verandert uw leven compleet. Samen met uw partner wilt u het beste voor uw kind en jullie gezin. U denkt er liever niet over na, maar de situatie kan zich voordoen dat u en uw partner niet meer voor jullie kind kunnen zorgen. Een voogdij is tot 18 jaar. Is uw kind geen baby meer, maar ook geen 18, lees dan snel verder!

Als u niets geregeld heeft over de voogdij gaat de Raad van de Kinderbescherming de zorg voor jullie kind op zich nemen en mede beslissen wie de voogdij over jullie kind krijgt.
Dit is een zeer moeilijke situatie voor uw kind en voor de familie of vrienden.

Wie kiest u als voogd?
Een persoon kiezen is vaak een hele uitdaging. Immers jullie willen beiden het vertrouwen hebben in die persoon. Jullie willen zeker weten dat uw kind goed verzorgd, opgevoed en gesteund wordt.

Tips voor kiezen van een voogd:
De voogd moet minimaal 18 jaar oud zijn. De voogd mag niet onder curatele staan en/of lijden aan een geestelijke stoornis. Is de voogd in staat om de kosten te dragen voor de verzorging en opvoeding van uw kind? Is de voogd niet te kwetsbaar voor gezondheidsproblemen en/of eerder overlijden.

Voogdij regelen en vastleggen?
Dat kan op 2 manieren:

  • Via het gezagsregister. Dit is kosteloos, openbaar en hierin worden geen wensen over de financiële bewindvoering, verzorging en dergelijke vastgelegd.
  • Via de notaris in een testament: kosten variëren per notaris, hierin kunt u wel alle wensen over de financiële bewindvoering, verzorging en dergelijke vastleggen. Om de voogdij vast te leggen, moet u ouderlijk gezag hebben.

Als moeder heeft u dit automatisch. Als partner heeft u dit automatisch bij geregistreerd partnerschap of huwelijk. Is dit niet het geval? Dan kunt u uw kind erkennen en het gezag aanvragen. Dit is al mogelijk en raadzaam vanaf de 24ste week van de zwangerschap.

Advies nodig bij het regelen van voogdij?
Heeft u een voogd in gedachten laat mij u helpen het goed vast te leggen. Zullen we de juiste stappen samennemen? Iedere situatie heeft zo zijn eigen behoeftes en wensen.

Stel het niet uit, maar regel het goed voor jullie dierbaren!

Meer informatie

Wilt u meer informatie of weten hoe ik u verder kan helpen? Laat uw vraag achter en binnen 24 uur heeft u een reactie op uw bericht.

© Jolanda Spek nalatenschappen en GrafiSjopMarjo