U denkt er niet over na wat er allemaal bij komt kijken als u overlijdt.
Het is belangrijk om uzelf de vraag te stellen of alles goed geregeld is, als u er niet meer bent.
U wilt uw dierbare nabestaanden toch niet opzadelen met hoge uitvaartkosten? Of met een ingewikkelde afwikkeling van uw erfenis? Er is een grotere kans op ruzie en onnodige hoge kosten als nabestaanden in onwetendheid achterblijven.
Veel nabestaanden blijven achter met onbeantwoordde vragen, dit voorkomt u door de nalatenschap vooraf te regelen. Zo geeft u uw dierbaren ruimte voor rouwen.
Als u het nu regelt heeft u rust en tijd voor de belangrijke dingen in het leven en hebben uw dierbare nabestaanden duidelijkheid als u er niet meer bent.
Voor wie is het sterk aan te raden om een en ander vooraf te regelen:
Misschien denkt u, ik heb het al geregeld dus dat is gebeurd. Is het testament nog steeds in overeenstemming met uw wensen?
Is het leven voor u veranderd na het regelen? Zijn de erfgenamen ook de personen waar u aan denkt, of juist liever niet?
Denkt u, ik heb geen testament en dat houd ik ook liever zo, dat is een keuze. Maar weet u wat er in dat geval met uw erfenis gebeurt?
Wat gebeurt er allemaal met de inboedel of uw huisdier? Betalen uw dierbare nabestaanden straks niet te veel erfbelasting?
Het kan geen kwaad om uzelf met enige regelmaat dit soort vragen te stellen. Niet alleen omdat persoonlijke omstandigheden kunnen veranderen, ook wetswijzigingen kunnen ervoor zorgen dat eerder gemaakte regelingen beter herzien kunnen worden.
Hoe ik u hierbij help? Eerst brengen we alles in kaart. Daarna bespreken we de punten die nodig kunnen zijn om ervoor te zorgen dat na uw overlijden niets gebeurt wat u niet wilt.
Mocht het zo zijn dat we tot de conclusie komen dat het bestaande testament aangepast moet worden of er verstandig aan wordt gedaan om een testament op te stellen, kan ik voor u een "belangrijke punten" lijstje maken voor bij de notaris. Zo wordt vaak ingewikkelde taal, begrijpelijk voor iedereen.
In een levenstestament regelt u wie uw zaken mag regelen, als u wilsonbekwaam wordt.
Regelt u het niet, dan zal een kantonrechter een beslissing nemen. Voorkom een juridische strijd en emotionele stress bij uzelf en uw dierbaren.
In een levenstestament geeft u iemand een volmacht om zaken te regelen op het moment dat u daar zelf niet (meer) toe in staat bent. Waar u aan kunt denken is bijvoorbeeld:
Tijdens deze gesprekken die heel persoonlijk, indringend en soms zelf pijnlijk of confronterend kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat uw gesprek met mij betrouwbaar en professioneel zal zijn.